Historický průvodce po Brdech II.- pokyny cestovní

Historický průvodce po Brdech II.- pokyny cestovní



Doba cestovní a způsob cestování.
Brda i Podbrdí svou lesnatostí i členitostí terrainu při dosti značných rozdílech výškových náležejí již v obor nižších krajů hornatých, v nichž cestování vyžaduje již jisté způsobilosti tělesné konstituce a značného úsilí. Zvláštní svěžest a čistota lesního vzduchu i tento pohyb často již namahavější povzbuzují značnější výměnu látek v těle a pozoruhodným způsobem i činnost nervovou. Při tom podnebí v končinách hornatých a lesnatých není tak stejnoměrné co do teploty jako v mnohých chráněných polohách nižších a také proudy vzdušné jsou silnější. Jest zde tedy turista vystaven velmi častým proměnám a nezřídka také deště, mlhy i tvořící se mračna na delší dobu zahalují kraj. I v pozdním létě netrpí polohy, zejména břidličnaté, nedostatkem vláhy, avšak cesty, jmenovitě dopravní silnice zpravidla vynikají pevností a čistotou, jsouce štěrkovány po většině křemencem a buližníkem. V hornatém terrainu více než kde jinde šetřiti musí turista, jenž nechce se schvátiti, těchto podmínek: Do vrchu stoupej stejnoměrně a zdlouha. Cítíš-li únavu svalů v lýtkách a stehnech, omej se mírně studenou vodou a po osušení líhem anebo kořalkou. Dospěv na konečnou stanici, neoddávej se hned úplnému klidu; po malém odpočinku mírný pohyb velmi osvěží a zabrání i zlenivění a stuhnutí svalů, jenž jinak se dostaví a nerado povoluje. Dostaví-li se nezkrotná žízeň, uhasíš ji nejlépe vodou s vínem anebo citronovou limonádou.(foto autor)

Komentáře

Vaše reakce na Historický průvodce po Brdech II.- pokyny cestovní

Související obsah

brding

Reference

Podívejte se na naše reference

Prohlédnout

Aplikace

Podívejte se na naše aplikace

Prohlédnout

Co umíme?

Podívejte se co umíme

Prohlédnout

Co umíme?

Vytváříme sofistikované aplikace pro náročné

Od webových aplikací přes android až po převodové můstky či složité informační systémy.

Podívejte se k nám

Máte ještě čas? Podívejte se na další rubriky

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.